5 λόγοι που δεν πρέπει να χάσεις το Ραπ α λα Γκρεκ του Εισβολέα στην Τεχνόπολη

Ο Εισβολέας, κατά κόσμο Λιάκος, είναι μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Έχει χαρακτηριστεί "μπαμπάς" ή ακόμα και "παππούς της ελληνικής ραπ σκηνής" και μέχρι κάποιο βαθμό επάξια. Έχει διατελέσει μέλος των ιστορικών Άλφα Γάμα και στις αρχές των 00's φτιάχνει με τον Τάκι Τσαν τα Τιγρέ Σποράκια. Ήδη από αυτό το πρότζεκτ διαφαίνεται η επιθυμία πειραματισμού, την οποία ο Λιάκος πάει ένα βήμα παραπέρα στις προσωπικές του δουλειές. Η κυκλοφορία του δίσκου "Γκεγκε" το 2010 μπλέκει το μπουζούκι και το μπαγλαμά με τα beats σε ένα εξαιρετικά ελκυστικό fusion και διαμορφώνει αυτό που έγινε γνωστό ως "ραπ-μπέτικο".  Στην Τεχνόπολη στις 8 Σεπτεμβρίου, ο Εισβολέας θα παρουσιάσει το "Ραπ α λα Γκρεκ", μια ακουστική παράσταση όπου θα πλαισιώνεται από το μουσικό σχήμα του και τη Σεμέλη Παπαβασιλείου. Γιατί είναι όμως τόσο σημαντική αυτή η πρωτοβουλία;

© Zissis Tsoubos

Όπως σημειώνει ο ίδιος, "Η καραντίνα ήταν για μένα ο κινητήριος μοχλός να επιχειρήσω να φέρω ακόμη πιο κοντά το ραπ στις ελληνικές και μεσογειακές μελωδίες. Πήρα τη γνωστή ομάδα που τόσα χρόνια με συντροφεύει μουσικά και διαμορφώσαμε ένα ακουστικό σετ με βασικά όργανα το μαντολίνο, το βιολί, την κιθάρα, το πιάνο και τα κρουστά. Και εγένετο "ραπ α λα γκρεκ"! Είναι σίγουρα κάτι άλλο από αυτό που έχετε συνηθίσει από μένα ως σήμερα. Γνώριμο, αλλά συνάμα διαφορετικό!".

Και πράγματι, για να βγει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ένα άρτιο πάντρεμα τόσων διαφορετικών ήχων κι επιρροών, χρειάζεται καταρχάς μουσική αντίληψη, την οποία ο Λιάκος διαθέτει. Πολυσχιδής μουσικός κι ο ίδιος, έχει αφιερωθεί ολοκληρωτικά στην τέχνη του. Είναι ακομπλεξάριστος στον τρόπο που θα παρουσιαστεί, απορρίπτοντας τη σοβαροφάνεια και τσαλακώνοντας χωρίς φόβο την εικόνα του. Δεν είναι άλλωστε σπάνιο να τον δεις να ανεβάζει αυτοσχέδια βίντεο στα social media επιδεικνύοντας το flow του, να τζαμάρει με φίλους ή να μελετά με μια κιθάρα στα χέρια.








Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Λ... (@liakos_isvo) στις


Ο εγγενής πειραματισμός του τον έχει οδηγήσει στο να επεκτείνει τους δημιουργικούς του ορίζοντες, απορρίπτοντας το δογματισμό που ακόμα κυριαρχεί μέχρι κάποιο βαθμό στη σκηνή του. Αντιμετωπίζει τη μουσική χωρίς παρωπίδες και κατά καιρούς μας έχει εκπλήξει με τις συνεργασίες του. Έχει ηχογραφήσει κομμάτια κι έχει μοιραστεί τη σκηνή με καλλιτέχνες όπως η Ματούλα Ζαμάνη, οι Imam Baildi και οι Fundracar, βάζοντας το προσωπικό του ηχόχρωμα σε ετερόκλιτους αλλά πολύ ιδιαίτερους ήχους. Πιθανότατα όμως, μια από τις πιο συγκλονιστικές του παραγωγές είναι το "Το Αφήσαμε Για Αύριο", όπου ερμηνεύει με το δικό του αντισυμβατικό τρόπο τους ωμά ειλικρινείς του στίχους, χρησιμοποιώντας ως εισαγωγή μέρος του ομότιτλου κειμένου του λογοτέχνη Χρόνη Μίσσιου σε αφήγηση του ίδιου.





Επιπλέον, είναι αυτοσαρκαστικός. Κατά τον ίδιο, τα τελευταία χρόνια τρολλάρει ακόμα και τον εαυτό του μέσα από τα κομμάτια του. Όντως, το χιούμορ είναι μεγάλη αρετή για έναν άνθρωπο, ιδίως έναν καλλιτέχνη, και δύσκολα θα φανταζόμασταν κάποιον άλλο στη χιπ χοπ σκηνή να κυκλοφορεί ένα τραγούδι κι ένα βίντεο δοσμένο τόσο έξυπνα και καυστικά σαν το "Αμερικάνικα".




Και μπορεί ο Λιάκος να προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να απελευθερωθεί δημιουργικά αποβάλλοντας τον Εισβολέα απο πάνω του, στην ψυχή του όμως η περσόνα αυτή εξακολουθεί να έχει σημαντικά ερείσματα. Είτε καταπιάνεται με κοινωνικοπολιτικά θέματα, όπως στο πρόσφατο "ΜΟΚΟ", είτε βρίσκει τον παλιό "κακό" του εαυτό σε battle rap ξεσπάσματα, είναι σίγουρο ότι τα κομμάτια που κυκλοφορεί θα περάσουν ένα πολύ σαφές μήνυμα. Το ακόμα πιο πρόσφατο "Παίζω Μόνο Για Τη Νίκη", συνεργασία με Dj Cutbrawl και Billa Qause, τον βρίσκει σε παλιά και γνώριμα μονοπάτια, με κάποιους οπαδούς να του ζητούν να μην αλλάξει ποτέ.




Τέλος, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον τελευταίο του δίσκο, "Λιάκος vs. Εισβολέας", ο οποίος κυκλοφόρησε πέρυσι το Μάιο. Χαρακτηρίζεται από μια απίστευτη ποικιλομορφία συνθέσεων, με ήχους που αγγίζουν από το surf/garage μέχρι το ρεμπέτικο, από το λαϊκό μέχρι την ιδιοσυγκρασία των Χατζηφραγκέτα. Η κίνηση-ματ, ωστόσο, είναι η συνεργασία με την καταπληκτική Σεμέλη Παπαβασιλείου, η οποία ντύνει τα κομμάτια στα οποία συμμετέχει με την ξεχωριστή, ζεστή χροιά της.




+ Ένα bonus γιατί είναι πολύ καλό για να το παραβλέψουμε:




We rest our case. Η συναυλία "Ραπ α λα Γκρεκ" ανοίγει τη νέα σαιζόν και, αν η sold out παρουσίαση δίσκου το Γενάρη μας δίδαξε κάτι, είναι ότι το θέαμα αυτό δε χάνεται για κανένα λόγο. Εμείς θα είμαστε εκεί. Εσύ;


Εισβολέας
Ραπ α λα Γκρεκ
Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Ώρα έναρξης: 21:00
Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:30
Event RSVP: https://www.facebook.com/events/2450879705202356/

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Σημεία Προπώλησης
Η πώληση εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά από το viva.gr και το δίκτυο μεταπωλητών του. Συγκεκριμένα:

ηλεκτρονικά: www.viva.gr

Τηλεφωνικά: στο 11876

Φυσικά σημεία
Reload, Καταστήματα Wind, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Πολυχώρος Yoleni's (Σόλωνος 9), αθηνόραμα.gr.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Δεν θα λειτουργήσουν τα ταμεία την ημέρα της συναυλίας.
Η προπώληση γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά από το viva.gr και το δίκτυο μεταπωλητών του.
Η συναυλία είναι αποκλειστικά για καθήμενους.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο και έξοδο από την Τεχνόπολη. Η είσοδος πραγματοποιείται από τις οδούς Ιάκχου (διαζώματα Β & Δ και τραπέζια) και Περσεφόνης (διαζώματα Α, Γ1 & Γ2 και θέσεις ΑμεΑ).
Αναλυτικά οι όροι χρήσης στο:
https://athens-technopolis.gr/index.php/el/oroi-eisitirion


 

About

SUBCVLTURE by Unraveled is a music website dedicated to covering different forms of creative expression.